Objavljeno: 9. maja, 20241567 besed8.1 min branje

Ni vse v zgledu, nekaj je tudi v nas samih

Tina Žarki je energična in optimistična ženska, ki težko ostane neopažena. Z energijo in voljo do življenja hitro okuži vse okoli sebe. Prihaja iz Šenčurja, kamor so se z družino preselili, ko je bila v tretjem razredu osnovne šole. V primarni družini ni imela dobrega športnega zgleda, saj se nihče ni ukvarjal s športom niti niso imeli navade hoditi v hribe. V osnovni šoli je trenirala judo, gimnastiko, jazz balet. Pri 17 letih si je kupila rolerje, ki so bili dolga leta njena ljubezen, tudi v obdobju med 20. in 29. letom, ko je veliko potovala. Povsod je s seboj jemala rolerje, ker je z njimi imela občutek, da v tujem mestu ni turistka, ampak se je zlila z domačini.

Energična in pozitivna Tina ima zagotovo pravi priimek. Za številne je kot žarek sonca. Svoje misli najbolj uredi, ko je v gibanju in v naravi.

Od 0 do 75 kilometrov

Kmalu je na povabilo sestre začela teči, čeprav se ji je tek prej upiral. Ko je začela, pa je bila presenečena, kako zlahka teče, in tako je tek uvrstila v svojo rutino. Prej velika žurerka je tako počasi spremenila življenjski slog, čeprav ne namenoma, ampak so spremembe našle njo. V desetih letih je nehala kaditi in se zabavati, odpadlo je tudi veliko prijateljev, ker so se ji povsem spremenile prioritete. Medtem ko je prej hodila z zabav ob štirih zjutraj, je po novem ob tej uri vstajala in hodila v hribe.  V 12 letih je toliko natrenirala tek, da je osvojila dva ultramaratona. Nato pa je strast do teka počasi začenjala popuščati in začela se je spogledovati s kolesarstvom. Prelomna točka je bil tudi zlom gležnja, ko se je leta 2019 pri teku na Mengeško kočo zaletela v korenino. Tek ni bil zahteven, a spolzki teren po dežju je bil dovolj, da ji je spodrsnilo. Trojni zlom z izpahom. Za trenutek je pomislila, da je konec njenih sanj in aktivnega življenja, ki jo je tako izpopolnjevalo. Vendar je bila negotovost le trenutna, hitro se je zbrala, proučila celoten rehabilitacijski program, vadila in se postopoma sestavljala. So pa bili dve ploščici in 10 vijakov v gležnju še dodatno znamenje, da je čas za kolesarstvo, saj daljše tekaške razdalje zaradi ploščic niso več preproste.

Kolesarjenje

Po rehabilitaciji je prišlo na vrsto kolo. Tina Žarki je posebna. Je ena tistih zares redkih ljubiteljev kolesarjenja, ki ne posveča pozornosti dragi kolesarski opremi in še dražjim kolesom. Vozi se na 19 let starem kolesu, ki ga je rabljenega kupila pred sedmimi leti za 350 evrov. To je bila prva specialka, na katero se je usedla. O delih kolesa ni imela nič znanja in še danes se s tem ne ukvarja. Opazna je tudi po tem, da je na kolesu vedno obuta v allstarke, v pedala ni zapeta, saj ljubi svobodo, užitek in meni, da za to ne potrebuješ števcev in drugih dragih dodatkov. Pri omejevanju svobode se ne pusti motiti, čeprav dopušča možnost, da bo kdaj tudi zamenjala opremo, ki bi ji verjetno prinesla še boljše rezultate. Kolo je še ni pustilo na cedilu, le nekajkrat ji je počila guma, a ji jo je vedno kdo pomagal zamenjati. Kolesu seveda privošči reden servis.

Pri Tini so se izzivi začeli s tekom, nadaljevali v gorah, dokler ni nekega dne sedla na kolo in ga osvojila do ekstrema.

Prva večja preizkušnja, ki se jo je lotila, je bil Maraton Franja, največja tradicionalna kolesarska prireditev v Sloveniji, ki se jo letno udeleži več kot 6.000 tekmovalcev iz več kot 34 držav. Velike Franje s 156 kilometri se je udeležila štirikrat. Takrat je menila, da več že težko doseže. Nato pa se je lotila kolesarjenja po diagonali naše države (Diagonala 355) in odkrila čar nočne vožnje. Diagonala 335 je tradicionalno dobrodelno kolesarjenje od Trdkove do Portoroža, na katerem kolesarji prevozijo 335 kilometrov. Dogodek ima dobrodelno noto, zbirajo se donacije za pomoč mladim športnikom iz

Ekstremno dolga kolesarska vožnja ali brevet Pariz–Brest–Pariz je ena najstarejših kolesarskih prireditev na svetu, saj jo prirejajo od leta 1891. Tina je izziv premagala v 84 urah.

socialno ogroženih okolij. Leta 2022 je bila edina ženska, ki se je prijavila na dirko okoli Slovenije 1000.si. V zgodovino rekreativnega kolesarstva se je tako zapisala kot prva in do danes edina Slovenka, ki ji je 1.029 kilometrov dolgo dirko Bikepacking okoli naše države uspelo prevoziti v le 77 urah, in to le z eno uro spanca in pol. V letu 2023 je osvojila dve zavidanja vredni dirki. Najtežjo in najprestižnejšo. Najtežja je bila Dirka v Bosni BHARD v dolžini 1.230 kilometrov (18.465 višinskih metrov), za kar je potrebovala 104 ure. Najprestižnejša pa je bila Pariz-Brest-Pariz v dolžini 1.219 kilometrov (10.500 višinskih metrov), ki jo je prevozila v 84 urah. Za udeležbo na dirki se je morala kvalificirati. Brevet Pariz–Brest–Pariz je ena najstarejših kolesarskih prireditev na svetu (od leta 1891). Netekmovalni brevet organizirajo na štiri leta, a vseeno velja, da si udeleženci prizadevajo razdaljo prekolesariti v manj kot 90 urah. Za Tino sta bili to najdaljši dirki do zdaj in tisti, ki sta ji največ povedali o njej sami. Obe je odpeljala sama, samooskrbno in na obeh je bila edina ženska predstavnica iz Slovenije, kar si šteje v veliko čast. Izjemnega pomena pri takih preizkušnjah je psihološka priprava. Če glava začne protestirati, ji sledi tudi telo. Nekega posebnega strahu na teh preizkušnjah ni čutila, saj bi jo to lahko oviralo. Seveda je mislila na svojega sina, ki je danes star 14 let, a sicer ni pustila, da bi ji kaj prišlo do živega. Še najbolj neprijetno je bilo voziti po neosvetljenih cestah. Bala se je, da bi ji cesto prekrižala kakšna žival in bi zaradi tega padla.

Motivacija za šport

Tinina glavna motivacija za gibanje je bila vedno to, da si je predstavljala, kakšna želi biti čez 20, 30 ali 40 let. Biti aktivna in zdrava tudi v starosti, to je njena največja spodbuda. Podpora drugih je pomemba, vendar je na koncu še vedno najpomembnejša lastna želja, saj nihče ne bo namesto nas obul športnih copat in se začel gibati. Kondicijo nabira s hojo v hribe. Poleg gibanja skrbi tudi za zdravo prehranjevanje, prednost daje zelenjavi in sadju. Z meditacijo se ni nikoli ukvarjala, ker je preveč živahna. Osrečuje jo biti aktivna, saj se ji zdi, da je takrat bolj izpolnjena in da lažje uredi svoje misli. Tudi v najbolj stresnih okoliščinah sta ji najbolj pomagala gibanje in narava. Tina meni, da nikoli ni prepozno, da se začnemo gibati. Sama ne bi nikoli dopustila, da bi želje in sanje ostale samo to. Nekoč bi rada šla čez Sibirijo, če bi jo nekdo spremljal. Če pa bi imela denar in čas, bi zagotovo prekolesarila svet. Šla bi v svojem ritmu, povsem turistično, ne tekmovalno, da vidi svet. Čuti, da je njena psihofizična pripravljenost tako dobra, da se včasih sploh ne bi ustavila. S športom se ukvarja tudi njen sin. Z njo je večkrat prekolesaril 100 kilometrov. Sicer pa ga bolj kot kolesarjenje zanimajo borilne veščine in s srcem in dušo trenira jui-juitsu. Tina Žarki je že nekajkrat prek družbenih omrežij organizirala kolesarske zmenkarije, vendar ne v smislu iskanja življenjskega partnerja, ampak iskanja lepih trenutkov v družbi ljudi, ki uživajo v kolesarjenju, in vedno se ji pridruži skupina ljudi. Pri tem ni pomemben čas, ampak druženje in skupno premagovanje izzivov, saj je včasih lažje v skupini, kot če to počnemo sami.

Za kolesarjenje ne potrebujete veliko. Če si boste nekaj zelo želeli, vas bo vodila volja, in ne draga kolesa in oprema. Na sliki Tina s svojo 19 let staro specialko in opremo, ki jo največkrat spremlja na preizkušnjah.

Pomoč pri poškodbah

Njena mama je bila medicinska sestra, empatijo do ljudi je očitno podedovala od nje. Ko si je poškodovala nogo, je ugotovila, da zdravstveni sistem pri rehabilitaciji športnikov ne deluje dobro. Ker je želela čim prej spet aktivno živeti, je sama precej pospešila zdravljenje. Doma je ogromno delala in telovadila ter se v treh mesecih postavila nazaj na noge. Ugotovila je, da je nadarjena za masažo in pomoč poškodovanim pri rehabilitaciji. Ukvarja se s športnimi masažami, je trenerka športne rekreacije in funkcionalnih vadb 2. stopnje ter predavateljica. Poleg tega je tudi osebna asistentka tistim, ki potrebujejo pomoč na domu, in motivatorka vsem, ki bi se želeli začeti gibati in se spraviti v formo. S svojo pozitivno energijo in pogledom na življenje ne samo pomaga, ampak tudi polepša življenje drugim. Svetuje tudi, da negujemo otroka v sebi in se ne obremenjujemo z leti. Ko jo povprašam o letošnjih ciljih, pove, da se je naučila, da izzivov ne razglaša na veliko. Ko je narejeno, je narejeno. Pred tem pa je to zadeva za njeno glavo. Še en izvrsten nasvet za življenje.

Tina Žarki je tudi športnomotivacijska predavateljica. Ljudem želi približati šport in jim pokazati, da vedno obstaja pot, kako zgraditi močan um, zdravo srce in aktivno telo.

Najnovejši prispevki

Delite zgodbo na družabnih omrežjih!